Als je ooit verbinding hebt gemaakt met een openbaar wifi-netwerk, je zorgen hebt gemaakt over het gebruik van je gegevens door je internetprovider of gewoon Netflix-programma’s wilt ontgrendelen die niet in jouw regio beschikbaar zijn, kun je overwegen een VPN te gebruiken, of virtueel particulier netwerk.

Een VPN is een service die zowel uw gegevens versleutelt als uw IP-adres verbergt door uw netwerkactiviteit via een beveiligde keten naar een andere server mijlenver weg te sturen. Dit verduistert uw online identiteit, zelfs op openbare wifi-netwerken, zodat u veilig, veilig en anoniem op internet kunt surfen.

9 redenen waarom u een VPN zou moeten gebruiken

We hebben de basis behandeld. Hier is een nadere blik op waarom u zou moeten overwegen om een ​​VPN te gebruiken.

1. Beveiliging op openbare wifi
Openbare wifi is handig, maar gaat ten koste van de veiligheid. Wanneer u e-mails beantwoordt in een plaatselijke coffeeshop of verstrooid scrolt door sociale media op de luchthaven, kan iemand uw online activiteit volgen.

Het gebruik van een VPN beschermt uw gegevens terwijl u zich op andere netwerken bevindt en verbergt uw browsegeschiedenis, bankgegevens, accountwachtwoorden en meer voor kwaadwillende internetvreemden.

2. Gegevensprivacy van uw internetprovider
Als u verbonden bent met uw wifi-thuisnetwerk, wordt u minder snel aangevallen door vreemden dan via een openbare verbinding. Uw gegevens zijn echter nog steeds kwetsbaar.

Uw internetprovider of internetprovider – Comcast, Spectrum, Verizon of een ander bedrijf dat u elke maand voor wifi betaalt – heeft toegang tot al uw internetgegevens. Uw ISP kan zien wanneer, waar en hoe u surft.

Deze gegevens kunnen worden verzameld en verkocht aan adverteerders, zelfs als u de “privé”-browsefunctie gebruikt, en het kan gevaarlijk zijn in verkeerde handen in het geval van een datalek. Een VPN kan helpen om uw IP-adres voor uw eigen ISP te verbergen.

3. Gegevensprivacy van de apps en services die u gebruikt
Uw ISP is niet de enige potentiële aansprakelijkheid die u in uw eigen huis hebt gebracht. Helaas zijn veel van onze favoriete apps en internetdiensten, met name Facebook, genoemd vanwege de manier waarop ze de gegevens van hun gebruikers hebben gebruikt.

Een VPN voorkomt dat apps en websites uw gedrag toeschrijven aan het IP-adres van uw computer. Het kan ook het verzamelen van uw locatie en browsergeschiedenis beperken.

4. Gegevensprivacy van uw overheid
Hoewel veel ISP’s, apps en internetdatahubs suggereren dat ze uw browsegegevens niet aan overheden verkopen, komt de informatie toch in hun handen terecht, zelfs in de VS.

Sinds Edward Snowden in 2013 voor het eerst onthulde dat Verizon internet- en telefoongegevens van gebruikers aan de NSA had verkocht, zijn Amerikanen zich meer bewust geworden van de verschillende manieren waarop de overheid hun gegevens surveilleert en verzamelt. Na de Snowden-lekken en de daaropvolgende verontwaardiging werden verschillende wetten uitgevaardigd om overheidstoezicht te beteugelen.

In januari van dit jaar heeft de Defense Intelligence Agency echter een wet omzeild die eist dat overheidsinstanties bevelschriften opstellen voordat ze telefoonbedrijven dwingen om hun gebruikersgegevens door externe gegevensmakelaars voor diezelfde gegevens te betalen, aldus de New York Times.

Als je twijfels hebt over het bereik van de overheid, is een VPN een goede investering in het beschermen van je gegevens.

5. Toegang tot alle inhoud op elke plaats
Hoewel Hulu misschien afkeurt bij het gebruik van een VPN om de nieuwste Criminal Minds-aflevering te streamen in een land waar de inhoud niet wordt aangeboden, is dit VPN-gebruik niet illegaal (in de VS en in de meeste landen), en het helpt een nuttige tijdelijke oplossing voor inhoudsbeperkingen.

VPN’s vervalsen uw locatie, waardoor het lijkt alsof u vanaf een andere plaats surft. Dat betekent dat u uw Criminal Minds-oplossing kunt krijgen, zelfs als deze niet lokaal beschikbaar is.

6. Beveiliging bij het werken op afstand
Een voordeel van een VPN zijn de functies voor gegevenscodering. Versleuteling, of het plaatsen van gegevens in een gecodeerd formaat zodat de betekenis ervan wordt verdoezeld, stelt u in staat vertrouwelijke informatie veilig te bewaren.

Als u een particulier bent die overweegt te investeren in een VPN voor uw bedrijf, is een voordeel dat werknemers verbinding kunnen maken met uw kantoornetwerk en gevoelige materialen op hun eigen apparaten kunnen bekijken terwijl ze niet op kantoor zijn. Omdat werken op afstand mogelijk lijkt, zelfs nadat de pandemie voorbij is, is een VPN een nuttige investering om vertrouwelijk materiaal off-site veilig te houden.Makkelijk te gebruiken
Hoewel we allemaal graag meer beveiliging aan ons leven willen toevoegen, lijken sommige beveiligingsapparaten en -processen meer inspanning dan ze waard zijn voor degenen die technisch ongunstig zijn. VPN’s zijn echter gemakkelijk te gebruiken. Verschillende providers hebben intuïtieve en gebruiksvriendelijke interfaces gecreëerd die installatie en gebruik beschikbaar maken voor niet-techneuten.

Aanpasbaar aan talloze slimme apparaten
Hoewel velen van ons misschien eerst een VPN proberen op een door het bedrijf uitgeleende laptop, beschermen veel VPN-services ook andere slimme apparaten zoals uw telefoons, tablets en desktopcomputers. Elk VPN-bedrijf biedt mogelijk iets verschillende beschermingsplannen en heeft verschillende capaciteiten om verschillende apparaten te beschermen, maar veel providers bieden plannen die u helpen om op meerdere apparaten te beveiligen.

7. Slimme besparingen
Als u bereid bent wat onderzoek te doen, kan een VPN u helpen geld te besparen via de mogelijkheden voor locatiespoofing. Veel soorten bedrijven, zoals abonnementsdiensten en luchtvaartmaatschappijen, bieden dezelfde voorzieningen of producten voor verschillende prijzen. Als u het uiterlijk van uw locatie verandert in een plaats waar diensten goedkoper worden aangeboden, kunt u grote besparingen behalen.

Beperkingen van VPN’s

Hoewel een VPN een geweldig hulpmiddel is om uw locatie (en in veel opzichten u) te scheiden van uw gegevens, verdoezelt het niet alles over u. Als je een Facebook-quiz doet of een bericht op Instagram leuk vindt, kan de app die je gebruikt terwijl je verbonden bent met de VPN je gedrag nog steeds gebruiken om in-app-advertenties en inhoud aan te passen. Ze weten misschien niet waar je vandaan browst, maar ze weten nog steeds wat je doet in hun apps.

Evenzo, als cookies op uw computer zijn ingeschakeld, kunnen bedrijven u volgen terwijl u op hun site bent – en daarna. Uw volledige gegevens worden niet verborgen met alleen een VPN. De combinatie van de bescherming van een VPN met Tor, een open-sourcetool waarmee u anoniem op internet kunt surfen, en andere beveiligingsmaatregelen zijn nodig voor een betere beveiliging.

VPN’s zijn geen perfecte tools. Zoals elk computerprogramma zijn ze vatbaar voor malware en online aanvallen. Indien geïnfecteerd, worden de beveiligingsvoordelen van een VPN teniet gedaan.

De kans op aanvallen en beveiligingsinbreuken wordt vergroot door het gebruik van een gratis VPN-service. Om hun bedrijfskosten terug te verdienen, kunnen “gratis” VPN-services gebruikersgegevens verkopen of advertenties weergeven die mogelijk zijn geïnfecteerd met malware. Als het uw doel is om uw gegevensprivacy te vergroten, dan is investeren in een betaalde VPN de beste keuze.

Wereldwijde zorgen over wettigheid

Naast veiligheidskwesties zijn er ook juridische kwesties. Als je toevallig bent gevestigd in of een brede lijst van landen bezoekt, waaronder Rusland en China, zijn VPN’s verboden of streng gereguleerd.

Het is belangrijk om de wetten van uw land en elk land dat u bezoekt te kennen voordat u een VPN gebruikt en om te begrijpen of uw VPN-gebruik wordt gecontroleerd door een overheid, waardoor de privacyvoordelen teniet worden gedaan.

VPN’s die wij aanraden: